Mielen matkatoimisto - luovia tutkimusmatkoja ihmisyyteen
Miltä ilo maistuu? Mikä on Nukkumatin päivätyö? Voiko yksinäisyyden kanssa ystävystyä? Mielen matkatoimiston tutkimusmatkoilla etsitään vastauksia kysymyksiin, joita et ole vielä tajunnut kysyä!
Arkiajattelumme auttaa meitä navigoimaan pätevästi monenlaisissa elämän melskeissä. Maalaisjärjellä pääsee pitkälle, ja niin filosofiset ajatuskokeet kuin tutkittu tieto laajentavat kykyämme hahmottaa maailmaa. Niissä missään ei ole mitään vikaa. Joskus vain tulee eteen tilanteita, joissa kaikesta kognitiivisesta ponnistelusta huolimatta päädymme hakkaamaan päätämme samaan seinään. Silloin voi kokeilla jotain muuta: voi lähteä lenkille, lukea runoja tai hankkiutua laskuvarjohyppykurssille - tai ottaa yhteyttä Mielen matkatoimistoon!
Katsojasta tekijäksi ja osaksi luovaa ryhmää
Kulttuuri ja taide edistävät tutkitusti hyvinvointia, ja parhaimmillaan ne ovat, kun niitä pääsee kokemaan ihan läheltä. Hyppy katsojasta tekijäksi kannattaa. Alta löydät suunnittelemiani temaattisia ohjauskokonaisuuksia erilaisten ryhmien kanssa toteutettaviksi. Luovia terapeuttisia menetelmiä kuten kirjallisuusterapiaa, pedagogista draamaa ja kohtaamistaidetta sekä läsnäolotaitoja ja luovaa leikkiä monipuolisesti hyödyntävät kokonaisuudet avaavat uusia näkökulmia ja tuottavat oivalluksia. Ne sopivat työhyvinvoinnin tueksi, mielenterveyttä vahvistamaan, uuteen elämäntilanteeseen sopeutumiseen tai ihan vain luovuuden ja joustavuuden herättelyyn.
Ryhmäohjaukset sopivat parhaiten 6-12 hengen ryhmille, ja niitä voidaan toteuttaa eri mittaisina kokonaisuuksina. Jos ryhmästä halutaan saada kaikki hyöty irti esimerkiksi osana kuntoutusta, ohjaukset kannattaa jakaa kuudelle kahden tunnin tapaamiselle, jolloin ryhmän terapeuttiselle ulottuvuudelle on aikaa. Jos taas uniseikkailuun halutaan syöksyä vaikkapa osana polttareita, niin yhdelläkin 2 h sessiolla päästään pilvilinnoihin!
Mitä?
Luovia ja terapeuttisia ohjauksia ryhmille
Yhdistelmä taideterapioita, leikkiä ja seikkailua
Kenelle?
virkistäytyjille
kuntoutujille
vertaisryhmille
polttariporukoille
nuorille ja aikuisille
Miksi?
avaamaan lukkoja
herättämään oivalluksia
rakentamaan yhteyttä
lisäämään lempeyttä
kohentamaan hyvinvointia
Miten?
Vaikka miten! Ota yhteyttä, niin mietitään teille sopiva toteutus.
Mistä ilo kumpuaa, ja miten sitä saisi elämään lisää? Pysähdytään huomaamaan pienet ilot ja hämmästymään luvan kanssa suurista.
Yksinäisyys on tuskallista ja rampauttavaa silloin, kun sitä ei ole itse valinnut. Voiko siihen kuitenkin suhtautua lempeän uteliaasti? Kokeillaan yhdessä.
Hyvä uni on terveyden perusta. Mutta se on niin paljon muutakin! Ja entä paha uni?! Sukelletaan uneen ja nukkumiseen ja rantaudutaan Höyhensaarille.
Vanhemmuus on seikkailuista suurimpia. Rakkautta ja riittämättömyyttä, kaaosta ja kestävyysharjoittelua.
Jännittäminen kertoo siitä, että välität, ja välittäminen on tärkeää! Jännittämisen ei tarvitse rajoittaa elämää.
Kun voimat on loppu, eikä mikään lepo auta palautumaan, on lopulta aikaa tutustua itseen. Uupumus antaa luvan pohtia, mikä olikaan tärkeää.
Mitä mieltä tällaisessa on?
Kulttuurimme korostaa järkeä ja tehokkuutta. Aikuiselle jää harvoin tilaa vapaaseen leikkiin, ja vähitellen unohdamme, miten ollaan uteliaita ja heittäydytään uuteen. Uteliaisuus on kuitenkin uuden oppimisen perusta, ja kyky joustavaan heittäytymiseen on kestävän hyvinvoinnin edellytys. Monet mielenterveyden häiriöt, mutta myös stressi ja uupumus, koettelevat joustavuuttamme, ja ajavat meitä kaavamaisen jäykkään suorittamiseen, joka ei lopulta ole edes kovin tehokasta. Onneksi joustavuutta ja luovuutta voi myös parantaa ja kehittää. Olen testannut menetelmiä ja harjoituksia nuorisotaloilla, kulttuuripajoilla, elävässä joulukalenterissa, sosiaalisessa kuntoutuksessa, korkeakouluopiskelijoiden kanssa ja vanhempien vertaisryhmässä. Niiden vaikuttavuudesta löytyy myös tutkimusta ja kokemustietoa, johon voi tutustua vaikkapa Kohtaamistaiteen yhdistyksen ja Suomen kirjallisuusterapiayhdistyksen sivujen kautta. Tässä on paljonkin mieltä.